Lichtkrant

Welcome visitor !!

ANTENNES



Ontvangstantenne 100 Khz - 30 Mhz (LW/MW/SW)

Rafansys LRX-30 Actieve Magnetic Loop Antenne



Dit is een breedbandige actieve magnetic loop antenne van de in Hoogeveen (NL) gevestigde firma Rafansys.
Elk radiosignaal bestaat uit 2 componenten: het elektrisch- en het magnetisch signaal. Het elektrisch deel is eenvoudig met een antenne op te vangen en ook sterker aanwezig dan het magnetisch deel. De meeste antennes zijn elektrische antennes. Het grote nadeel van het elektrisch component is dat het gemakkelijk storing opneemt van bv elektrische en elektronische apparaten. Deze storing hoort u dan ook op uw ontvanger. Het magnetisch component van het radiosignaal is hier veel minder gevoelig voor. De LRX-30 is een actieve antenne die gemaakt is om alleen het magnetisch component te ontvangen. Door zijn constructie is de antenne ook nog eens richtingsgevoelig. Dit heeft als groot voordeel dat de antenne optimaal in de richting van het te beluisteren station uit te richten is. Een andere mogelijkheid is om juist weg te draaien van een storingsbron, het zogenaamde “uitnullen”. De elektronika in deze antenne zorgt er voor dat het gehele frequentiegebied van 150 Khz tot 30 Mhz automatisch optimaal ontvangen wordt. Deze antenne hoef ik dus niet voor iedere frequentie handmatig te tunen.
De antenne heeft ook een degelijke desktop-unit:
 

De unit werkt op 230 Volt. De antenne is middels 50 Ohm coaxkabel verbonden met de desktop-unit. En de desktop-unit is middels 50 Ohm coaxkabel verbonden met de coaxiaal schakelaar, die de diverse ontvangers hier naar keuze aanstuurt.

Momenteel staat deze antenne binnenshuis opgesteld op de 3e verdieping, op een antennerotor, zodat ik hem op afstand kan verdraaien. Uiteraard werkt de antenne optimaal wanneer deze buitenshuis opgesteld staat. Maar ook hier binnenhuis is deze antenne nog prima te gebruiken.



Ontvangst- en zendantenne (MW)

Draad met spoel en afstemcondensator

Deze zelfbouw antenne wordt gebruikt voor de middengolf. De spoel (verwerkt in een PVC buisje) is afgeregeld in het gebied rondom 1600 Khz. Deze antenne heeft een aardnet nodig. Omdat ik op hoogte woon gebruik ik kunstmatige aarde. Niet de meest ideale situatie dus. Derhalve zal het experimentele signaal bij 5 Watt draaggolf vermogen binnen een straal van zo'n 5 kilometer meestal nog goed te ontvangen zijn. Daarbuiten wordt dit afhankelijk van de condities.
Hier een foto van de spoel met afstemcondensator:




Ontvangst- en zendantenne (SW ; periode juni 2013 t/m oktober 2014)

Zelfbouw magnetic loop antenne


Daar waar bij het uitzenden een loop antenne op de middengolf een zeer laag rendement heeft, is dit rendement op de kortegolf aanzienlijk hoger. Deze verplaatsbare loop antenne had een doorsnede van 1,9 meter, en kon binnenshuis opgesteld worden.  Bij een frequentie van 6900 KHZ zal het rendement van deze loop ongeveer 40% geweest zijn. Bij 5 Watt PEP was het effectief (uitgestraalde) vermogen 2 Watt. Dat is erg weinig maar op de kortegolf kun je juist met heel beperkt vermogen toch behoorlijke afstanden maken. Dit is wel heel sterk afhankelijk van de condities, en die zijn soms erg grillig op de SW.
Met deze indoor antenne en met dit zeer lage vermogen heb ik ontvangstrapporten gekregen vanuit o.a. ItaliĆ«, Zweden, Noorwegen, Schotland en TsjechiĆ«, etc.

foto: de koppel loop was gemaakt van 2,5 mm VD draad. De koppel loop maakte geen elektrisch contact met de loop zelf.

foto: De buitenmantel van de Ecoflex 15 coaxkabel (= loop) was aan beide uiteinden rechtstreeks gesoldeerd op de aansluitpunten van de afstemcondensator.